2019 Programme

The Qatar Business Law Forum is the only conference dedicated to Qatar business law.
The conference will be provided in English and Arabic (simultaneous translation).

The conference is free, but places are limited so book now!

The venue will be disclosed soon.


For more information, please contact: qatarbusinesslawforum@lexisnexis.fr 

Topic*SpeakerDurationTime
Registration8.00-8.50
Introductory SpeechHilal M. Al Khulaifi (MoCI Legal Affairs Department)

Christopher Grout (Qatar International Court & Dispute Resolution Centre)
10 minutes
8.50-9.00
Practical Issues Arising in Arbitration
Dr. Zain Al Abdin Sharar (Qatar International Court & Dispute Resolution Centre)
20 minutes
9.00-9.20
Qatar’s Adoption of the Singapore Mediation Convention
Pamela McDonald (Pinsent Masons)20 minutes09.20-09.40
Investor-State Disputes

Litigation and Arbitration Funding
Dr. Wojciech Sadowski (K&L Gates)

Jonathan Sutcliffe (K&L Gates)
60 minutes
9.40-10.40
Data Privacy & Cybersecurity in Cross-Border Mergers & Acquisitions: How to Avoid Costly PitfallsScott Warren (Squire Patton Boggs)30 minutes
10.40-11.10
Coffee break11.10-11.30
Legal Service Delivery - New, Emerging, Disruptive
Jason Macarthur (DWF)
30 minutes
11.30-12.00
Global Blockchain RegulationDr. Andrew Mazen Dahdal (College of Law, Qatar University)20 minutes
12.00-12.20
Legislative Reform – What’s in the Pipeline?


Time-Barred Legal Claims in Construction Disputes under Qatar Civil Code

Insights into Qatar’s New Foreign Investment Law
Yassin El Shazly (MoCI Legal Affairs Department – Moderator)

Amr Hossam (Al Sulaiti Law Firm)

Essa Al Sulaiti (Essa Al Sulaiti Law Firm)
40 minutes
12.20-13.00
The Qatar Diplomatic Crisis in its Third Year - ICJ/WTO/DIFC Case Update


Panel Discussion: Legal and Practical Implications Going Forward
Prof. Khawar Qureshi QC (McNair Chambers)



Mubarak Al-Sulaiti (Al Sulaiti Law Firm - Moderator)

Prof. Khawar Qureshi QC (McNair Chambers)

Dr. Rawan Al-Louzi (College of Law, Qatar University)

Dr. Ehab Elsonbaty (Qatar Investment Authority)
45 minutes 13.00-13.45
Lunch13.45

*Provisional Programme, subject to changes